animace2
banner
animace1
  Tel: 721 014 553 truhlarstvi.formanek@gmail.com  
o_nás
kuchyně
stoly
skříně
postele
dveře
schody
pergoly
ostatní
kontakty
PLÁNOVÁNÍ KUCHYNĚ
Plánování kuchyně může být zábava, ale jen v případě, že se budete řídit praktickými radami odborníků. Při plánování kuchyně je dobré myslet na to, aby nová kuchyně byla praktická a funkční. K tomu slouží tzv. zónové plánování. To v praxi znamená, uspořádání jednotlivých pracovních zón v kuchyni tak, aby se v ní dobře pracovalo a měli jsme vše důležité po ruce. Proto bychom Vám chtěli představit Iniciativu firmy Blum DYNAMIC SPACE. Tato iniciativa slouží pro realizaci nového a lepšího kuchyňského standardu.

Při plánování nové kuchyně je dobré přemýšlet nejen na tím, z jakého materiálu kuchyň bude, ale také na tím, kam vše uložíme a zda budeme mít při práci vše po ruce. K tomu slouží plánování prostoru DYNAMIC SPACE, kterým získáte více úložného prostoru pro ukládání věcí a ušetříte pohyb po kuchyni.

Zónové plánování
Zásoby
Ve skříňkách v zóně "Zásoby" jsou uloženy předměty, určené ke spotřebě. To jsou potraviny a další zboží, které při vaření a pečení spotřebujete a následně je pak musíte znovu nahradit novými. K nim patří nechlazené a chlazené potraviny. Proto jsou neodmyslitelnou součástí této zóny i mrazák a lednice. Otevřená balení zpravidla patří do zóny "Příprava".
Ukládání
V zóně "Ukládání" jsou uloženy předměty, které při práci v kuchyni používáte, a rovněž předměty, určené ke spotřebě. Jedná se hlavně o kuchyňské potřeby, nádobí a skleničky. Z ergonomického hlediska je účelné a výhodné mít velmi často používané nádobí uloženo na místo v horních skříňkách ve výsuvech spodních skříněk.
Mytí
V centru zóny "Mytí" jsou myčka na nádobí a dřez se spodní skříňkou pod dřezem. Tato spodní skříňka představuje správné místo pro uložení soupravy nádob na tříděný odpad, a rovněž pro čisticí prostředky a pomůcky pro čištění a mytí.
Příprava
V této zóně jsou uloženy kuchyňské pomůcky, nutné pro přípravu pokrmů. Patří sem i otevřená balení potravin či nebalené potraviny, s nimiž při přípravě jídla pracujete nejčastěji.
Vaření/pečení
Tato zóna je jistě středem a srdcem každé kuchyně a obsahuje kuchyňské přístroje, kterými jsou např. sporák, trouba, mikrovlnka a odsavač. Jsou zde uloženy předměty, které jsou zapotřebí při vaření a pečení, jako hrnce, pánve a pracovní příbory.
Ergonomické plánování
Pohyb lze ušetřit také vhodným uložením věcí ve výškové ose. Nejčastěji používané předměty by měli být umístěny vždy v horní zásuvce spodní skříňky a na spodní polici horních skříněk.
Užitečné informace
Police za dvířky ve spodních skříňkách jsou ergonomicky velmi nevhodné. Uložené předměty musíte pracně hledat, protože o celém vnitřním obsahu skříňky nemáte přehled. Musíte se ohýbat, případně vyndat část obsahu skříňky, abyste se dostali k věcem uloženým v zadní části. Naproti tomu zásuvky a výsuvy poskytují optimální přehled a pohodlný přístup. Výška pracovních ploch ve Vaší kuchyni by se měla přizpůsobit výšce Vašeho těla a ne opačně. Použijte následující základní pravidlo: Při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10 - 15 cm. Dbejte na to aby zóna přípravy, která je hlavní pracovní plochou v kuchyni, byla dostatečně velká. Prostor mezi dřezem a sporákem by měl být nejen dostatečně velký, měl by být také dostatečně osvětlen. Doporučuje se minimální šířka 90 cm.
Další informace najdete na stránkách Blum.
Doporučujeme:
REKLAMA
logo_grena logo_concept logo_siro logo_franke
logo_egger logo_favia logo_baumatic logo_wurth
logo_milesi logo_schachermayer logo_sevroll logo_jafholz
 
DOPORUČUJEME
Vše pro interiér Kuchyňská dvířka Bydelní.cz Realizace sedacích souprav Umělý kámen
Business Center Výroba matrací Living Optimalizace WWW stránek Plovoucí podlahy Katalog firem Podlahy z masívu Realizace čalouněných postelí Kování BLUM Kuchyňské dřezy Nábytkové úchytky Restaurování nábytku Pracovní desky Pokládka plovoucích podlah